Så väljer du rätt drönare för kartering
För att skapa ortofoton och 3D-modeller krävs rätt utrustning. Kontrollera att drönaren uppfyller följande:
GPS-positionering
Bra kamera, gärna med mekanisk slutare
Minst 30 min flygtid
Lång räckvidd
3-axlig gimbal
Waypoint-funktion med stöd för ruttflygning
RTK (valfritt, men rekommenderas)
Med dessa funktioner är du redo att samla in data för dina projekt.
Vanliga frågor & svar kring mätning
Genom att flyga uppdrag för att samla in bilddata med en tredje känd punkt (uppkoppling mot referensstation med hjälp av Swepos-nätverksabonnemang) kan man triangulera mätningen och uppnå högre geografisk positionering. Det är ofta önskvärt inom all typ av mätning att få en positionering inom några få centimeter, ibland ner till millimeternivå.
Fotogrammetri är en teknik som omvandlar tvådimensionella bilder till tredimensionella modeller. Den används bland annat för topografiska mätningar, konstruktion, planering, arkeologi och jordbruk.
LiDAR (Light Detection and Ranging) är en teknik som skickar ut pulser av laserljus för att mäta avstånd och skapa detaljerade kartor över terräng och strukturer. Den är särskilt användbar för mätning under vegetation eller i tät skogsmiljö.
För fotogrammetri rekommenderar vi drönaren DJI Mavic 3E i kombination med mjukvaran Agisoft Metashape Professional. Men valet är också beroende av parametrar som hur stor yta du skall täcka, flyghöjder med mera. Ta kontakt med någon av våra duktiga säljare så hjälper vi dig till rätt val!
Medan fotogrammetri omvandlar 2D-bilder till 3D-modeller genom att använda överlappande bilder, skickar LiDAR ut laserljuspulser för att mäta avstånd och skapa 3D-modeller av terräng och strukturer.
Data som samlas in av drönaren kan överföras till en dator eller molnbaserade plattformar för analys. Mjukvarulösningar som Agisoft Metashape Professional gör det möjligt att bearbeta och analysera data, skapa 3D-modeller och utföra olika beräkningar baserade på insamlad information.
Med rätt utrustning och teknik kan drönarmätning vara jämförbar med, eller till och med överträffa, noggrannheten hos vissa traditionella mätmetoder. Faktorer som kamerasensorens kvalitet, RTK-teknikens användning och korrekt flygplanering spelar alla en roll i den slutliga noggrannheten.
Skuggor kan göra det svårt att skilja detaljer i bilder, medan reflektioner (särskilt från vatten eller glas) kan förvränga data eller skapa "falska" avläsningar. För att minimera dessa problem är det bäst att planera flygningar vid tidpunkter när solen är hög i himlen eller under molniga förhållanden. Vissa programvarulösningar kan också hjälpa till att korrigera eller minimera dessa problem under efterbehandlingen.