september 2023

Är din drönare rätt försäkrad?

3 MIN LÄSNING
matrice300-2.png

Drönarförsäkring

Det finns flera typer av försäkringar för dig som flyger drönare, men de två viktigaste att känna till är ansvarsförsäkring och sakförsäkring. Flera företag erbjuder olika typer av försäkringar beroende på kundens behov. I Sverige är det tre aktörer som sticker ut på marknaden: Svedea, Adekvat och IF. Det kan vara klokt att jämföra de olika bolagen för att få just vad du behöver till bästa pris. Begär en offert och glöm inte att läsa det finstilta.

Om du ställer till det för andra

Ansvarsförsäkring, eller tredjemansförsäkring som den också kallas, täcker det man råkar orsaka andra men inte det man orsakar sig själv. Om det skulle ske en olycka genom att en drönare exempelvis kraschar in i någon annans egendom, täcker ansvarsförsäkringen kostnaden för skadorna på det drönaren flög in i. Däremot täcker den inte kostnaderna för de skador som eventuellt uppstått på själva drönaren.

Om man inte skulle ha ansvarsförsäkring, kan det bli tal om höga kostnader för att kunna ersätta det som förstörts – så pass höga att de kan vara svåra att betala för en privatperson. I vissa fall kan man till och med bli tvungen att betala skadestånd om man skadar någon annan eller dennes egendom. Om man däremot varit grovt oaktsam eller på något annat sätt brutit mot lagen gäller inte ansvarsförsäkringen. I de fallen får man stå för kostnaden själv (Transportstyrelsen).

… eller om du ställer till det för dig själv

Sakförsäkring, även kallad kaskoförsäkring eller egendomsförsäkring, täcker däremot det som tillhör dig. Om din drönare exempelvis skulle gå sönder i en krasch, i en brand eller bli stulen och du tecknat en sådan försäkring, kommer skadan med avdrag för eventuell självrisk att bli ersatt (Transportstyrelsen).

Hemförsäkring

Ofta ingår både sak- och ansvarsförsäkring i hemförsäkringen. Men många hemförsäkringar kan ha begränsningar när det kommer till flygning med drönare, och i vissa ingår det inte över huvud taget. Därför är det viktigt att du, redan innan du börjar flyga, tar reda på vad din hemförsäkring täcker och inte tar för givet att du är skyddad om en olycka skulle ske.

Vad säger det nya regelverket för drönare?

Det finns inget krav på att drönaroperatörer ska ha sakförsäkring – men däremot ansvarsförsäkring för den som flyger drönare över 20 kilo och dessutom är det att rekommendera för alla viktklasser. Om en olycka sker vid olaglig eller otillåten flygning täcks den inte av någon försäkring (Transportstyrelsen).

Om olyckan varit framme

Kontakta oss på Swedron så hjälper vi dig igenom processen vid reparation och service. När det gäller rena försäkringsfrågor så kontaktar du ditt försäkringsbolag direkt.

Service och underhåll är viktigt

Drönare är avancerade produkter som involverar många sammanflätade system som kan göra det svårt för en vanlig operatör att ensam inspektera och underhålla sin flotta. Precis som en bil är det viktigt med regelbundna, professionella underhållskontroller för att optimera effektiviteten och förbättra säkerheten.

För att säkerställa säker flygning har DJI tagit fram ”Enterprise Maintenance”, en allmän tidslinje för service av Enterprise drönare.