Komplett samling för säker och laglig drönarflygning
Denna länksamling täcker lagar och regler, information om C-klassade drönare, användning av drönarkartan för laglig flygning, hur man tar drönarkort, en checklista för drönarflygning, samt viktig information om drönarförsäkring.
Lagar och regler för drönare
Här ger vi en omfattande översikt över svenska lagar och regler för drönarflygning, inklusive det nya EASA-regelverket, drönarkategorier och C-märkningar samt övergångsregler. Viktiga punkter omfattar att hålla sig inom den tillåtna flyghöjden (generellt max 120 meter), flyga inom synhåll, undvika no-fly zoner och behovet av registrering för drönare över 250 gram eller med kamera. Vi nämner också vikten av utbildning/certifiering beroende på drönarens vikt och användningsområde, samt att förstå regler kopplade till C-klassning av drönare. Du hittar även Information om nödvändigheten av tillstånd för publicering eller försäljning av drönarbilder.
C-klassade drönare 2024: Guide till de nya reglerna
Från och med 1 januari 2024 gäller nya EASA-regler för drönarflygning i Europa. Denna video ger en omfattande guide till C-klasserna, bryter ner de aktuella reglerna och säkerhetskraven, samt jämför olika drönarmodeller för att hjälpa dig välja rätt C-klassad drönare. En viktig resurs för alla drönaranvändare som vill förbereda sig för de nya regelverken.
Videoguide om C-klassade drönare
Drönarkartan: Flyg lagligt med detta hjälpmedel
Drönarkartan är ett essentiellt verktyg för alla drönarpiloter som önskar flyga lagligt och säkert i Sverige. Denna interaktiva karta erbjuder viktig information om det svenska luftrummet, inklusive specifika restriktioner och zoner där drönarflygning är begränsad eller kräver särskilt tillstånd. Genom att följa drönarkartans riktlinjer kan piloter säkerställa att deras flygningar inte bara är lagliga utan även respekterar de lokala reglerna och restriktionerna, vilket bidrar till en säkrare flygmiljö för alla.
Så tar du drönarkort: Komplett guide
Denna steg-för-steg guide vägleder dig genom hur du tar drönarkort i Sverige, vilket är viktigt för laglig och säker drönarflygning. Guiden går igenom förståelse för olika drönarkategorier, förberedelser för teoriprovet, praktisk självutbildning för vissa kategorier, samt registrering av drönare och operatörer. Du får också en förståelse för vikten av korrekt förberedelse och hittar länkar till studiematerial och Transportstyrelsens webbplats för teoriprovsanmälan.
Ta drönarkort: Steg-för-steg guide
Checklista för drönarflygning
En komplett nedladdningsbar checklista som går igenom allt du behöver hålla koll på vid drönarflygning. Från dagen innan flygning till efter landing.
Viktig information om drönarförsäkring
Att välja rätt försäkring för din drönare är avgörande för att säkerställa att du är skyddad mot olyckor och skador. Här kan du läsa mer om försäkring för din drönare med betoning på skillnaden mellan ansvarsförsäkring och sakförsäkring. Du får en förståelse för hur dessa försäkringstyper skyddar dig och din drönare vid eventuella skador eller olyckor.