Navigera säkert i luftrummet med Drönarkartan
Drönarkartan är ett essentiellt verktyg för alla drönarpiloter som önskar flyga lagligt och säkert i Sverige. Denna interaktiva karta erbjuder viktig information om det svenska luftrummet, inklusive specifika restriktioner och zoner där drönarflygning är begränsad eller kräver särskilt tillstånd. Genom att följa drönarkartans riktlinjer kan piloter säkerställa att deras flygningar inte bara är lagliga utan även respekterar de lokala reglerna och restriktionerna, vilket bidrar till en säkrare flygmiljö för alla.
Användning av Drönarkartan
Drönarkartan är en interaktiv karta som visar information om det svenska luftrummet, som är relevant för drönarpiloter. Den inkluderar funktioner för att söka efter specifika platser och adresser samt möjligheten att visa och dölja olika lager av information.
Generella regler och lokalt tillstånd
För att använda drönarkartan krävs det att drönaroperatören är bekant med och följer Transportstyrelsens regler för obemannad luftfart. Maximal flyghöjd över marken är 120 meter, om inte operatören har särskilt tillstånd från Transportstyrelsen för att flyga på högre höjd.
5-km-zon runt flygplats
Särskilt tillstånd krävs för att flyga med drönare inom fem kilometer från en flygplats där flygtrafiktjänst bedrivs. För att komma i kontakt med lokal flygtrafikledning eller flyginformationstjänst för flygplats, se AIP, del GEN, kapitel 3.3 ”Flygtrafikledningstjänst”.
CTR och TIZ
Inom flygplatsens kontrollzon (CTR) eller flyginformationszon (TIZ) är det tillåtet att flyga med drönare upp till 10 meter över marken om det förekommer mycket militär flygtrafik i området, och i övriga fall upp till 50 meter över marken. Särskilt tillstånd krävs i alla andra fall.
ATZ och helikopterzon
Flygning i trafikzon (ATZ) eller närmare än en kilometer från helikopterflygplats får endast ske efter samråd med berörd flygplats. För att komma i kontakt med dessa, se AIP, del AD 1.1 – förutsättningar för användarbarhet.
R- och D-områden
Flygning i restriktionsområde (R-område) och farligt område (D-område) får bara ske efter tillstånd i enlighet med AIP ENR 5.1 eller den informationstext som finns att tillgå om man klickar på det aktuella området.
Uppdatering 2024: NOTAM
I den senaste versionen av Drönarkartan inkluderas nu aktuella tillfälliga luftrumsförändringar från NOTAM (Notices to Airmen). Läs mer om uppdateringen här.
Ytterligare information
Alla områden på drönarkartan är klickbara och visar ytterligare information i en textruta.
Begränsningar
Drönarkartan inkluderar endast information som är relevant för luftfarten och visar inte eventuella ytterligare områden där det kan vara olämpligt att flyga, till exempel av hänsyn till naturvärden eller störningar för människor. Bakgrundslagren Väg och Satellit kommer från OpenStreetMap och kan inte kontrolleras av LFV.
Notera:
Transportstyrelsen ansvarar för regelverket kring drönare i Sverige. För mer information om reglerna, besök vår sida om regler för drönarflygning.
Drönarkartan är inte en officiell flygbriefingtjänst enligt Transportstyrelsens föreskrifter, utan ska ses som ett komplement till regelverken. Det är användarens ansvar att följa reglerna och inhämta ytterligare information innan drönarflygning genomförs.
Ordlista
AFIS: Aerodrome Flight Information Service, flyginformationstjänst för flygplats
AIP: Aeronautical Information Publication
ATZ: Aerodrome Traffic Zone, trafikzon
CTR: Kontrollerat luftrum som sträcker sig från jordytan upp till en angiven övre gräns
TIZ: Traffic Information Zone
TMA: Terminal Control Area, kontrollområde upprättat för en eller flera flygplatser
NOTAM: Notices to Airmen