Inledning
I hjärtat av den svenska fjällvärlden, där tradition möter innovation, har Anders "Ante" Baer och hans sameby funnit en tillförlitlig kompanjon i modern teknik. Som heltidsarbetande inom renskötseln, en urgammal näring djupt rotad i samisk kultur, står Ante inför dagliga utmaningar som sträcker sig från att navigera i otillgänglig terräng till att effektivt övervaka och förflytta sin hjord av renar. Introduktionen av drönare har förändrat spelplanen radikalt, och det är denna berättelse om anpassning och framsteg som vi utforskar i detta kundcase.
En utmanande vardag
För Ante och hans kollegor inleddes varje dag med osäkerheten om hur man bäst kunde hantera de omfattande och ofta svårtillgängliga betesmarkerna. Traditionella metoder som snöskotrar, skidor och till och med helikoptrar var tidigare standardverktygen för renskötseln. Trots deras effektivitet i vissa aspekter, kvarstod betydande begränsningar, särskilt när det kom till att snabbt lokalisera och flytta renar över stora avstånd eller i komplex terräng.
Vad blev vändpunkten?
Genombrottet kom med Antes experimentella användning av en Mavic 2 Zoom-drönare. Den initiala framgången med att flytta renar även under snöfria förhållanden ledde snart till en permanent integration av drönarteknik i deras dagliga arbete. Drönaren Mavic 3T, utrustad med både vanlig och termisk kamera blev snart en ovärderlig del av deras utrustning vilket möjliggjorde exakta och effektiva insatser som tidigare varit otänkbara.
“Att hitta i den här terrängen med en vanlig kamera är jättesvårt, men med värmekameran missar du inte en ren. Värmekameran har varit ovärderlig, ett helt fantastiskt verktyg.”
Användningen av värmekameror har revolutionerat förmågan att lokalisera renar i den tuffa terrängen. Denna teknik, kombinerad med möjligheten att kunna skicka ut olika ljud som exempelvis hundskall via en siren/högtalare har inte bara effektiviserat processen utan även minskat stressen för både renar och renskötare. Drönarna har dessutom visat sig vara kostnadseffektiva alternativ till dyrare helikopterflygningar, med sin förmåga att täcka stora områden utan att störa djurlivet.
“Skoter och drönare är nästan lika viktigt idag.”
Ante berättar om första gången han startade den termiska kameran:
“Jag tror jag skrev i ett instagraminlägg jag la ut, att det här var gåshud. Det här….det är det här som kommer att användas inom renskötseln i framtiden. Det var helt otroligt.
Man kunde hitta renarna så himla enkelt på ett stort område och istället för att köra hundratals mil extra som jag varit tvungen att göra på skoter, kunde jag bara flyga igenom området med en drönare. Jag klarar mig inte utan en drönare idag då man väl har fått prova på det, det är ett helt fantastiskt verktyg inom vår näring. Jag kan nästan inte beskriva hur mycket det har betytt. Det är något helt revolutionerande i mina ögon. Jag vet att det är många som tycker olika och jag var en av dem i början. 'Det här kommer aldrig att fungera' - Men man är inte sämre än att man kan ändra sig.”
Vilka drönare använder ni främst i ert arbete?
Vi använder Mavic 3T för att identifiera och flytta enskilda renar och hela renhjordar över stora områden. Vi använder oss också av Matrice 30T som dubbla kameror, vilket möjliggör att se både en vanlig bild och den termiska kameran samtidigt. Det känns jätteviktigt. Zoomen klarar du dig på i Mavic 3T.
- 640×512px termisk kamera
- 56× hybridzoom
- Kompakt och portabel
- 45-minuters flygtid
- Quad-antenn O3 Enterprise Transmission
- Omnidirektionell hinder-undvikning
- IP-55 klassad drönare
- Vidvinkel & zoomkamera
- 640px värmekamera
- Lätt och portabel
- Maximal flygtid på 41 minuter
- Kompatibel med FlightHub 2
- Köp till Low Noise propellrar för C2-klassning
Utmaningar och framtidsvisioner
Trots de betydande framstegen önskar Ante förbättringar som längre räckvidd, förbättrad vattentålighet och längre flygtid för drönarna. Framtidsutsikterna inkluderar potentialen för att synkronisera flera drönare och integrera dem med andra verktyg som snöskotrar, vilket skulle ytterligare förstärka effektiviteten och samarbetet i renskötseln.
Rekommendationer till andra
För de som överväger att implementera drönarteknik i liknande områden, betonar Ante vikten av att välja drönare med termiska kameror och anpassningsbara ljudfunktioner. Han lyfter också fram betydelsen av en stark support och service från leverantörer, något som han upplevt med Swedron, vars expertis och tillgänglighet har varit avgörande för samebyns smidiga övergång till dessa nya teknologier.
Se videon med Ante här: